Το «OpenVillage / Ανοιχτό Χωριό» είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από κατοίκους, τοπικούς φορείς και φίλους του Αγίου Λαυρεντίου με στόχο να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τους τοπικούς πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους.  Κεντρική εκδήλωση αποτελεί η διοργάνωση ξεναγήσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια του χωριού από τους ενοίκους τους και εθελοντές, για ένα Σαββατοκύριακο του χρόνου, προσφέροντας ένα πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει από το απλό λαϊκό σπίτι έως το πλούσιο αρχοντικό, εκκλησιές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και επιπλέον το δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, video, διαλέξεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακή μουσική, γαστρονομία, κ. ά.
Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ειδικό αφιέρωμα στα βότανα και τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, τις δυνατότητες καλλιέργειας και μεταποίησης και ειικά γαστρονομικά μενού.

Λόγω των βουλευτικών εκλογών, θα πραγματοποιηθούν σε 2 περιόδους. Η πρώτη, αφιερωμένη στα φαρμακευτικά βότανα, θα πραγματοποιηθεί 13-14 Ιουλίου και η δεύτερη, αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά, 5-8 Σεπτεμβρίου.

Δείτε συνημμένα το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το πρόγραμμα της εσπερίδας με τίτλο «Πήλιο: πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές» που συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.openvillage.gr

Πρόγραμμα Εσπερίδας

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων