DSCN0111 (800x600)Στις 23 Αυγούστου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.30’ πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Α.Π Α.Ε, η δεύτερη φάση της διαβούλευσης μεταξύ του Προέδρου του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος κου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, Αναπληρωτή Καθηγητή και στελεχών της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε (Ε.Α.Π. Α.Ε) – Αναπτυξιακή Α.Ε Ο.Τ.Α, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και επιλογής της στρατηγικής και των δράσεων του νέου προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων «CLLD 2014-2020». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Καραμήτρος Γρηγόρης υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με πολιτικές ανάπτυξης της περιοχής της Μαγνησίας στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος και ειδικότερα μέσα από το Μέτρο 4.2 του ΕΠΑΛΘ. Προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν προτάσεις, απόψεις, ιδέες με σκοπό την αρτιότερη συνδιαμόρφωση του Τοπικού Προγράμματος. Συζητήθηκαν οι προτάσεις του Τμήματος, αναφορικά με την βιοπαρακολούθηση θαλάσσιων θηλαστικών μέσω της υιοθέτησης πιστοποιημένων ορθών πρακτικών από τις εταιρίες παροχής οικοτουριστικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές ανέπτυξαν προτάσεις για την υλοποίηση «Μουσείου» σε φυσική αλλά και ψηφιακή μορφή με στόχο την ανάδειξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της περιοχής. Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης του Πανεπιστημίου σε θέματα που άπτονται του θαλάσσιου περιβάλλοντος στα πλαίσια μιας μελλοντικής συνεργασίας των δύο πλευρών με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.

Οι δράσεις του Τοπικού Προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Αλιείας, περιλαμβάνουν ιδιωτικές και δημόσιες παρεμβάσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν ως δικαιούχους αλιείς και μη αλιείς αλιείας και περιλαμβάνουν την ίδρυση και εκσυγχρονισμού πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του εισοδήματος των αλιέων όπως επίσης και την ίδρυση ή εκσυγχρονισμό πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του αλιευτικού τομέα της περιοχής (αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση), αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα και η παράκτια ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα θα περιλαμβάνουν υποδομές που μεγιστοποιούν τη συμμετοχή αλιείας/ υδατοκαλλιέργειας στην βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, υποδομές για την ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας καθώς και υποδομές και υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αλιευτικές περιοχές.